+ Sushi a Sašimi

1. února 2008 v 12:19 | Katsuo - Martin |  + Kuchyně

Suši a sašimi

Stejně tak jako i v yakitori je nabídka alkoholu omezena na pivo a saké. Tato jídla (suši a sašimi) patří mezi nejzdravější jídla na světě. Stačí jen překonat psychický blok, že se jedná o syrové maso a pak se jen můžete nechat unášet různými chutěmi vynikajících delikates. Existují dva hlavní druhy suši: nigiri - zushi (servírované na malých kvádřících rýže - asi nejběžnější) a maki - zushi (servírované v rolce z mořských řas). Méně vídané druhy suši jsou chirashi - zushi (rýže obalená ve vajíčku a na vrcholku je přichycena ryba), oshi - zushi (suši vtlačené do rýže) a inari - zushi (s rýží v kostce sladkého smaženého tofu). Jakékoliv suši je servírováno s jemně ooctěnou rýží. Nejběžnější dva druhy suši obsahují navíc ještě trochu wasabi (horký, zelený křen). Suši není těžké objednat. Většinou stačí ukázat jen na prosklenou výstavku nabízených jídel anebo lze také objednat z jídelního lístku. Nejběžnější objednávka je nigiri - zushi sestávající ze třech porcí: futsu nigiri (obyčejné suši), jó nigiri (speciální suši) a toku - jó nigiri (velmi speciální suši). Rozdíl mezi jednotlivými druhy je v rybách použitých pro jeho tvorbu. Většina těchto porcí sestává ze šesti nebo sedmi kusů suši. Samozřejmě je také možné objednat suši bez rýže. Takto objednané suši se nazývá sašimi. Suši je ale poměrně drahou záležitostí, v lepších restauracích Vás jeho konzumace jako hlavního chodu přijde na více než 10 000 jenů, v levnějších restauracích se pohybuje cena mezi 3000 až 5000 jeny na osobu. Levnější konzumace suši lze docíliti i ve speciálních barech zvaných kaiten - zushi, kde suši jezdí na pásu okolo stolu a stačí si pouze vybrat určité druhy a pak zaplatit podle počtu snězených porcí. Různá barva talíře značí různou cenu suši. V těchto barech se člověk nasytí suši za cenu okolo 1000 - 2000 jenů. V supermarketech se cena za porci suši pohybuje mezi 400 - 800 jeny. Suši se zpravidla namáčí v sojové omáčce, která je pro tyto účely připravena v malém talířku. Suši je také jedno z mála jídel, které se nemusí jíst hůlkami, ale lze jíst normálně rukou. Na osvěžení chuti se zpravidla podává okyselený zázvor. K suši se obvykle pije pivo a saké (v létě studené, v zimě horké) a na konci jídla se podává zelený čaj. Druhy suši:
ama - ebisladký garnát
awabiúšeň
ebikreveta nebo garnát
ikachobotnice
ikurajikry z lososa
kai - bashiramušle
kanikrab
magurotuňák
taimořský cejn
tamagooslazené vejce
toronejvybranější plátky tuňáka
unagiúhoř ve sladké omáčce
unijikry z ježovky
Suši z chobotniceChirashi - zushiSuši z garnáta
Suši z chobotniceChirashi - zushiSuši z garnáta
Suši z lososaMaki - zushiTemaki - zushi
Suši z lososaMaki - zushiTemaki - zushi
Suši z tuňáka s cibulíSuši z tuňákaSuši z úhoře
Suši z tuňáka s cibulíSuši z tuňákaSuši z úhoře
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.